utorok 19. januára 2016

Louskáček a myšák Plyšák - "recenzia"


Recenzie v médiách na balet neboli veľmi priaznivé, tak som sa trochu bála ako to predstavenie pretrpíme... a čuduj sa svete, opäť sa potvrdila moja súkromná teória, že keď nemám veľké očakávanie, som nadšená... a nielen ja, predsa len vstupenky boli darček pre Tekvičku... a ona mi celé predstavenie so zaujatím všetko komentovala do ucha!
Na úvod musím ale ešte dodať, že sme doteraz nevideli žiadne naštudovanie baletu Louskáček.

Predstavenie trvalo cez dve hodiny s jednou prestávkou a pokiaľ by začínalo o 17hodine, určite by si ho užil aj náš 4 a pól ročný baletný adept. Dej bol celý čas zaujímavý, zrozumiteľný a naozaj udrží pozornosť aj dieťaťa predškolského veku.
Sprievodcami príbehu boli  dve živé sochy, ktoré môžeme stretnúť na námestiach veľkých miest a volali sa JA a TY.


Príbeh začínal v predvečer Mikuláša na "Staromáku" pod Orlojom...
O chvíľu sa v jednej domácnosti stretli tri rodiny s deťmi... podľa očakávania dorazil aj Mikuláš s anjelom a čertom. Deti hostiteľov, vzorná Klárka (v tejto adaptácii ju volajú Maruška, mne sa ale meno Klárka páči viac X;-))) a neposlušný Frantík "vystrihli" súrodeneckú scénku... samozrejme milá Klárka dostala od Mikuláša nového plyšáka, ktorý sa ukrýval v obrovskom striebornom orechu a Frantík luskáčik... čo ho ale povzbudilo k ďalším "vylomeninám" a myšiakovi skoro "odlúskol" hlavu...
Večer pokročil, rodičia si zatancovali (asi lambádu, tá mi teda prišla dosť divná) a rozišli sa domov.


Rodičia uložili deti s ich novými hračkami do postielok a tie čoskoro zaspali... vo sne sa im "prisnilo", že proti sebe bojuje (tancuje) armáda luskáčikov proti myškám... až sa to nakoniec zvrtlo a vrhli sa na Klárkinho plyšáka... Frantík ale neváhal a myšáka Plyšáka zachránil svojim luskáčikom! Súrodenci boli opäť kamaráti. Následovalo tanečné sólo Louskáčky a myšáka Plyšáka.
Medzitým vonku začalo snežiť...  tancovali nielen vločky ale aj "vločáci"... nastal čas korčulovania, sánkovania,... koniec prvého dejstva.

Po prestávke letí deň za dňom, deti robia radosť svojim rodičom, nezabúdajú ani na hračky od Mikuláša a už tu je Štedrý deň! 
Je treba ozdobiť vianočný stromček... 
Opäť sa objavuje Mikuláš, tento raz s obrovským zlatým orechom, v ktorom sa skrýva zlatá hviezda... zdobenie môže začať!


Premietaná kulisa vianočného symbolu... páči sa vám?


Po zlatej hviezde prichádzajú na radu ďalšie ozdoby, ktoré tiež predvádzajú svoje tanečné umenie... zvončeky, gule, sviečky, mašle (tie vyzerali fakt luxusne, žiaľ ani foto ani skicu som nikde na "sieti" neobjavila), reťaze a na koniec aj prskavky X:-)))




Vianočný stromček je hotový a zázraky môžu pokračovať... z rodičov sú tiež okúzlujúci tanečníci a darčeky tiež dorazili...


Tak čo, našli ste si vtom vianočný príbeh? My áno, pražský vianočný príbeh...
Pravidelný baletný návštevník by mohol byť možno sklamaný, že kam sa stratili cínový vojačikovia? Ale ak chcete vašich bambulákov uviesť do sveta baletných predstavení, tak za nás, vám tento kúsok určite doporučujeme X:-*)

fotky:      www.narodni-divadlo.cz
                www.operaplus.cz

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára